Libanon

In Libanon bevinden zich enkele van de oudste wijngaarden ter wereld en de wijn die daar geproduceerd wordt, staat al millennia bekend om zijn hoge kwaliteit. Ondanks de goede kwaliteit zijn wijnen uit Libanon relatief onbekend bij de meerderheid van de wijnliefhebbers, deels door de tumultueuze geschiedenis, maar ook door de relatief kleine productie aantallen. Met 2000 hectare aan wijngaarden, ligt de totale jaarproductie rond de 8.5 miljoen flessen. Een fractie van de productie aantallen uit de meer bekende wijn producerende landen zoals onder andere Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Australië.

Meer dan 5000 jaar geleden is de wijnbouw in het gebied rond de Bekaa vallei ontstaan, waarna de Feniciërs de eerste wijnstokken langs de kuststrook in cultuur brachten. Tijdens de Romeinen werd er actief wijn verbouwd en in de Middeleeuwen waren het Venetiaanse kooplieden die de wijn exporteerden naar Europa.

Halverwege de 19e eeuw plantten Jezuïten-monikken de uit Algerije afkomstige Cinsault-druif en al snel volgden anderen hun voorbeeld. In 1982 nam de productie echter sterk af vanwege de burgeroorlog, maar in de jaren 90 kreeg de wijnbouw een nieuwe impuls, met name door grote invloed van verschillende Franse top vinologen en inmiddels zijn meer dan 40 huizen actief in de wijnbouw. De bodemgesteldheid in Libanon (veel kalkhoudende gebergten) is uitermate geschikt voor het verbouwen van wijn. Door het droge klimaat en de vele zon-uren komen er geen nadelige schimmelziekten voor, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen nagenoeg overbodig is. Dit resulteert in buitengewoon pure, elegante en mooie wijnen.

Via deze site laten we u graag kennismaken met enkele van deze bijzondere en mooie wijnen uit dit fantastische wijngebied. Door onze goede contacten met de wijnbouwers zelf bieden wij u een selectie wijnen, waarbij er altijd een fles te vinden is voor elke gelegenheid.